Националният архив на САЩ публикува в четвъртък 13 173  документи,

...
Националният архив на САЩ публикува в четвъртък 13 173  документи,
Коментари Харесай

САЩ разкриха около 14 000 документи, свързани с убийството на Кенеди

Националният списък на Съединени американски щати разгласява в четвъртък 13 173  документи, свързани с убийството през 1963 година на тогавашния президент Джон Ф. Кенеди, заяви " Ройтерс ".

Това се случва малко, откакто президентът Джо Байдън издаде изпълнителна заповед , разрешаваща разкриването на документите.

В същото време хиляди други остават засекретени. 

Не се чакат сензационни разкрития, които да трансформират заключението, достигнато от комисията, ръководена от основния арбитър Ърл Уорън, че Лий Харви Осуалд , някогашен морски пехотинец и комунистически деятел, живял в Съветския съюз, е работил самичък. Последният тайник обаче ще бъде потребен за историците, които се концентрират върху събитията към покушението.
 Съединени американски щати разсекретиха 1500 документа за убийството на Кенеди
Съединени американски щати разсекретиха 1500 документа за убийството на Кенеди

Сред тях са секретни телеграми, вътрешни отчети и бележки на Централно разузнавателно управление на САЩ

Много от документите, оповестени в четвъртък, принадлежат на Централното разследващо ръководство, в това число няколко, които се концентрират върху Осуалд и неговите контакти. Други документи се концентрират върху претенции от комисията Уорън, проверяваща убийството.

Документите демонстрират, че държавното управление на Съединени американски щати е отворило по този начин нареченото досие 201 за Осуалд през декември 1960 година, близо три години преди убийството на Кенеди и след несполучливото бягство на Осуалд в Съветския съюз през 1959 година

Първоначално имаше опасения, че Руби, килърът на Осуалд, може да е имал някаква връзка с Осуалд. Но по последни данни няма индикации, че Руби и Лий Харви Осуалд в миналото са се познавали, че са били свързани или може да са били свързани по някакъв метод. "

В меморандум от четвъртък Байдън сподели, че до 1 май 2023 година Националният списък и съответните организации взаимно ще прегледат останалите редакции в записите, които не са били обществено оповестени ". След този обзор " всякаква информация, удържана от обществено откриване, която организациите не предлагат за дълготрайно отсрочване ", ще бъде оповестена до 30 юни 2023 година
 Байдън повдига завесата на мистерията около убийството на Джон Кенеди
Байдън повдига завесата на мистерията около убийството на Джон Кенеди

До края на годината ще бъдат разкрити нови документи

Конгресът на Съединени американски щати през 1992 година разгласи, че всички данни, свързани с убийството на Кенеди, " би трябвало да бъдат разкривани последователно ", в случай че не вредят на защитата, разузнаването, правоприлагането или външната политика на страната, отбелязва АП.

За задачата американските ведомства ревизират тези документи.

Припомняме, че предходната година Байдън утвърди процедурата за издание на тези материали. Някои от тях се очакваше да бъдат разкрити на 15 декември.  Властите обаче желаеха да отсрочат публикуването на втората част. Очакваше се тя да бъде разкрита на 15 декември 2022 година

Кенеди беше прострелян и погубен, до момента в който пътуваше в кортежа си през Далас на 22 ноември 1963 година, на 46-годишна възраст.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР